PREM onderzoeken in de Wijkverpleging

Actief in de wijkverpleging? Het kwaliteitskader vereist een PREM-meting. Ontdek in dit artikel hoe je de PREM Wijkverpleging vragenlijst effectief gebruikt om kwaliteit te verbeteren.

2/4/2024

PREM onderzoeken in de Wijkverpleging

Actief in de wijkverpleging? Het kwaliteitskader vereist een PREM-meting. Ontdek in dit artikel hoe je de PREM Wijkverpleging vragenlijst effectief gebruikt om kwaliteit te verbeteren.

2/4/2024

Samenstelling PREM Wijkverpleging

Als je met je organisatie actief bent in de wijkverpleging dan weet je dat het kwaliteitskader voor wijkverpleging een PREM-meting bevat. Om je kwaliteit volgens het kwaliteitskader continu te verbeteren heb je immers de PREM Wijkverpleging vragenlijst nodig om verbeterpunten te kunnen identificeren.

PREM staat voor Patient Reported Experience Measure. Vrij vertaald is het dus een maatstaf voor de door de cliënt ervaren kwaliteit van verzorging. Zorginstituut Nederland publiceert deze standaarden via Zorginzicht.nl.De vragenlijst bestaat uit 9 ervaringsvragen op een schaal van 1 tot 10, een aanbevelingsvraag, 2 open vragen en een aantal achtergrondvragen. De uitkomsten van de vragenlijst worden gebruik om als Wijkverpleeg-organisatie van te leren en verbeteren. De uitkomsten kunnen ook gepubliceerd worden op ZorgKaart zodat nieuwe cliënten een afgewogen keuze kunnen maken voor de Wijkverpleging die ze nodig hebben.

Wat moet je doen met PREM

Als zorgorganisatie die Wijkverpleging levert ben je verplicht om tussen 1 maart en 31 december een PREM-meting uit te voeren. Deze data moet vervolgens aangeleverd worden bij Mediquest zodat het opgenomen kan worden in het Openbare Databestand van ZiNL. Je kan hierbij kiezen voor een eenmalige meting, maar ook voor een continu-meting door het hele jaar heen.

Je kunt in principe alle cliënten hiervoor benaderen die verpleging of persoonlijke verzorging van jouw organisatie hebben ontvangen. Uitzondering hierop zijn de cliënten die korter dan een maand zorg ontvangen hebben. Uiteraard worden ook cliënten die zijn overleden niet meegenomen. Andere uitzonderingen zijn mensen die niet mee willen doen, mensen die langer dan 2 maanden geleden contact hebben gehad met de organisatie en mensen die geen zorg ontvangen van de Zorgverzekeringswet.

Uitvoering PREM

De vorm

Als je verantwoordelijk bent voor het uitvoeren van de PREM-meting zijn er enkele keuzes die je moet maken.De eerste keuze die u heeft is de uitvoerder. Je kunt kiezen uit 3 type uitvoerder. Jouw organisatie zelf, jouw ECD leverancier of een onderzoeksbureau (zoals Ervaringwijzer). Voor de beste resultaten neem je natuurlijk het liefst een gespecialiseerd onderzoeksbureau in de arm.

De volgende keuze die jij moet maken is de verzendmethode. Ga je voor digitaal of op papier? Combineer je het onderzoek met interviews – en doe je deze dan telefonisch? Dit zijn keuzes die voor elke organisatie anders zijn en allemaal verschillende voor en nadelen hebben. Laat je hierover dus goed adviseren door het onderzoeksbureau dat het voor je gaat uitvoeren.

AVG

Je moet ook de AVG regelgeving goed georganiseerd hebben voor het onderzoek plaatsvindt. Het gaat hier om gevoelige gegevens, dus er kunnen echt geen fouten gemaakt worden. Ook hier is er een voordeel als je een onderzoeksbureau ingeschakeld. De experts weten gewoon beter waar op gelet moet worden.Er moet bijvoorbeeld een verwerker worden aangewezen. Let er dus altijd op de je een duidelijke verwerkingsovereenkomst opstelt.

Vragenlijst

Je hebt ook nog de mogelijkheid om zelf vragen toe te voegen aan de PREM vragenlijst. Dit kan gaan om specifieke thema’s die voor jouw organisatie extra relevant zijn. Het is hierbij wel van belang dat de relevantie gewaarborgd wordt. Te vaak zien we nog dat er tientallen vragen worden toegevoegd die uiteindelijk voor het beleid geen verschil gaan maken. Wees dus kritisch over wat je wel en niet toevoegt. Elke extra vraag maakt de vragenlijst voor de respondent immers een stuk minder laagdrempelig.Via deze link ziet u de PREM wijkverpleging-vragenlijst toegepast door Ervaringwijzer.

"De PREM vragenlijst kan lastig zijn om toe te passen, zeker om het toe te passen op een manier die voor de organisatie echt waarde heeft. Een onderzoeksplatform helpt je om dit efficiënt en effectief aan te pakken."

Pak het meteen goed aan

De PREM vragenlijst kan lastig zijn om toe te passen. Zeker om het toe te passen op een manier die voor de organisatie echt waarde heeft. Om deze tijdsinvestering zo effectief mogelijk te maken raden we zeker aan een onderzoeksbureau in te schakelen. Dat bespaart jouw organisatie veel tijd en levert veel meer op.Wij laten u graag zien wat wij kunnen! Plan een afspraak via deze link.

Meer weten over hoe Ervaringwijzer jouw kan helpen bij het doen van PREM onderzoek in de wijkverpleging? Je leest er meer over op onze PREM onderzoekspagina.

{{cta}}

Pak de regie op al jouw onderzoeken

Verzamel voortaan eenvoudig en efficiënt antwoorden op al jouw vragenlijsten met één simpel onderzoeksplatform en ondersteuning van experts.

Meer weten over efficiënt onderzoek doen?

Lees meer artikelen vol met tips, do’s and don’ts, nieuwe inzichten van gebruikers van Ervaringwijzer én nog een hele hoop andere informatie waardoor je bruikbare resultaten behaalt.

9/5/2024

De 7 gouden tips voor het doen van kwaliteitsonderzoek

In 2022 ging de omgevingswet van kracht. Als publieke organisatie wil je een hoge response ophalen voor de participatieplicht, en dit eenvoudig koppelen met de DSO. Hoe je vorm geeft aan het participatiebeleid, lees je in dit artikel.
9/5/2024

11 concrete stappen voor een succesvol cliëntervaringsonderzoek

Gaat jouw organisatie binnenkort aan de slag met cliëntervaringsonderzoek? In dit artikel ontdek je 11 concrete stappen die moeten worden gezet om een goede basis te leggen. Zo weet jij precies hoe je cliëntervaringsonderzoek op de juiste manier aanpakt waardoor jij eenvoudig jouw organisatie verbetert.
22/3/2024

Cliëntervaringsonderzoek is meer dan een verplicht nummer

Huisartsen zijn een belangrijke schakel in de Nederlandse gezondheidszorg. Als eerste aanspreekpunt voor patiënten hebben huisartsen de taak om goede en kwalitatieve zorg te bieden. Maar hoe borgen huisartspraktijken eigenlijk de kwaliteit van hun zorgverlening? Je leest het in dit artikel.
"De tool is makkelijk toegankelijk, beperkt in omvang en eenvoudig te gebruiken. Momenteel voeren we één soort onderzoek uit, dat twee keer per jaar wordt gehouden en via e-mail wordt verstuurd."

John Boes

Radar Advies