Hoe stel je een vragenlijst op voor laaggeletterden?
Een duidelijke vragenlijst opstellen is cruciaal om de gevoelens van cliënten en patiënten te begrijpen. Dit is niet alleen belangrijk in de zorg of bij gemeenten, maar ook in bibliotheken en taalhuizen. Samen met gemeenten en de Rijksoverheid streven taalhuizen ernaar om 2.5 miljoen laaggeletterden te helpen met taalcursussen en trainingen.
Vragenlijsten laaggeletterden
Vragenlijsten kunnen taalhuizen inzicht geven in de kwaliteit van het lesmateriaal, de ervaringen van de laaggeletterden en enige drempels die opgelost moeten worden. Met een goede vragenlijst voor laaggeletterden kun je al snel veel kwalitatieve antwoorden krijgen!
Maar hoe stel je een goede vragenlijst op voor laaggeletterden? Hoe maak je jouw vragenlijst laagdrempelig, begrijpelijk en toegankelijk? Onze experts bij Ervaringwijzer geven graag de belangrijkste tips.
De mening durven uiten
Vele onderzoekstools zoals Ervaringwijzer zijn gemaakt om anoniem reactie te geven. Dan nog is schaamte een obstakel om te overwinnen. Het openstellen van de doelgroep door objectieve vragen te stellen is belangrijk. Hoe persoonlijker de vragen zijn, hoe moeilijker het voor een persoon is om antwoord te geven.
Plaats je in de schoenen van de ander
Onze tip: denk goed na over wat je precies wilt weten. Hoe kun je deze vragen op een objectieve, begrijpelijke manier stellen? Stel vragen op diverse wijzen samen en kies de beste uit. De laaggeletterden moeten zich namelijk uiterst comfortabel voelen om deze vragen in te vullen.
Neem bijvoorbeeld de volgende instructievoorbeelden:
Moeilijk: Wilt u alle vragen zelf beantwoorden door de cirkel aan te tikken dat het meest op u van toepassing is?
Makkelijk: Beantwoord alle vragen zelf. Klik op het rondje om het antwoord te kiezen dat het beste bij u past.
Gebruik directe, begrijpelijke taal
Om de vragen zo begrijpelijk mogelijk te maken is het van belang om de juiste taal te gebruiken. Gebruik korte, concrete zinnen en eenvoudige woorden. Dit maakt het invullen van de vragenlijst voor laaggeletterden een stuk makkelijker.
Houd ook je zinnen kort door maar één vraag per keer te stellen. Bij meerdere vragen kan het te lang worden en kan er verwarring ontstaan. Vermijd voor het gemak dan ook afkortingen en gezegden.
Bijvoorbeeld:
De eerste vragen in de cursus waren moeilijk te begrijpen.
• Ja, heel moeilijk
• Ja, een beetje moeilijk
• Neutraal
• Nee, was vrij makkelijk
• Nee, was heel makkelijk
Maak vragen visueel
Om de vragenlijst nog makkelijker te maken kun je de vragen visueel maken. Bij Ervaringwijzer maken wij bijvoorbeeld gebruik van emoticons, die universeel begrepen worden.
Dit maakt een lijst niet alleen begrijpelijk, maar stimuleert om de aandacht van de klant vast te houden.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het ontwerpen van een vragenlijst voor laaggeletterden? Onze experts vertellen je er graag meer over.
{{cta}}
Verzamel voortaan eenvoudig en efficiënt antwoorden op al jouw vragenlijsten met één simpel onderzoeksplatform en ondersteuning van experts.
Meer weten over efficiënt onderzoek doen?
Lees meer artikelen vol met tips, do’s and don’ts, nieuwe inzichten van gebruikers van Ervaringwijzer én nog een hele hoop andere informatie waardoor je bruikbare resultaten behaalt.
De 7 gouden tips voor het doen van kwaliteitsonderzoek
11 concrete stappen voor een succesvol cliëntervaringsonderzoek
PREM onderzoeken in de Wijkverpleging
John Boes
Radar Advies